Boala Gura Mâini Picioare: Cauze, Simptome și Tratament

În acest articol, vom explora în detaliu despre Boala Gura Mâini Picioare (BMP), o afecțiune contagioasă care afectează, în special, copiii mici. Vom analiza cauzele, simptomele și opțiunile de tratament pentru această afecțiune și vom …

Boala Gura Mâini Picioare: Cauze

În acest articol, vom explora în detaliu despre Boala Gura Mâini Picioare (BMP), o afecțiune contagioasă care afectează, în special, copiii mici. Vom analiza cauzele, simptomele și opțiunile de tratament pentru această afecțiune și vom oferi informații esențiale pentru a ajuta la înțelegerea și gestionarea bolii.

Ce este Boala Gura Mâini Picioare?

Boala Gura Mâini Picioare, cunoscută și sub numele de boala mâinilor-picioare-gură (BMPG), este o infecție virală comună cauzată de enterovirusurile, în special tipurile Coxsackie A16 și Enterovirusul 71. Aceasta afectează în principal copiii mici, dar poate apărea și la adulți. Boala este denumită astfel din cauza erupțiilor caracteristice care apar în gură, mâini și picioare, dar pot apărea și pe alte părți ale corpului.

Cauzele Boalei Gura Mâini Picioare

Boala Gura Mâini Picioare este contagioasă și se răspândește, în general, prin contactul direct cu secrețiile respiratorii ale persoanelor infectate, precum și prin contactul cu fecalele contaminate. Este mai frecventă în zonele aglomerate, cum ar fi creșele, grădinițele și școlile, unde copiii intră în contact strâns unii cu ceilalți.

Simptomele Boalei Gura Mâini Picioare

Semnele și simptomele Boalei Gura Mâini Picioare variază de la persoană la persoană, dar pot include:

 • Febra și disconfort general
 • Dureri de gât și gură
 • Erupții roșii, dureroase și cu aspect de vezicule în interiorul gurii
 • Erupții asemănătoare veziculelor pe palmele mâinilor și pe tălpile picioarelor
 • Iritabilitate și lipsa poftei de mâncare la copiii mici
 • Ulcerații în gură și durere la înghițire

Tratamentul pentru Boala Gura Mâini Picioare

De obicei, Boala Gura Mâini Picioare se vindecă de la sine în aproximativ 7-10 zile, iar tratamentul se concentrează pe ameliorarea simptomelor și prevenirea răspândirii infecției. Iată câteva măsuri pentru gestionarea bolii:

 • Odihnă și hidratare adecvată pentru a combate febra și disconfortul
 • Administrarea de medicamente antipiretice și analgezice, sub supravegherea medicului
 • Aplicarea de creme sau loțiuni calmante pentru a reduce iritațiile pielii
 • Evitarea alimentelor prea condimentate sau acide care pot agrava ulcerațiile în gură
 • Menținerea igienei personale și evitarea contactului strâns cu persoanele infectate pentru a preveni răspândirea virusului

Prevenirea Boalei Gura Mâini Picioare

Pentru a reduce riscul de infectare cu Boala Gura Mâini Picioare, este esențial să se adopte măsuri preventive, cum ar fi:

 • Spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun, în special după utilizarea toaletei și înainte de mese
 • Evitarea contactului strâns cu persoanele infectate
 • Curățarea și dezinfectarea regulată a suprafețelor și obiectelor frecvent atinse
 • Încurajarea copiilor să acopere gura și nasul atunci când tușesc sau strănută
 • Menținerea unei igiene riguroase în creșe, grădinițe și școli

FAQs despre Boala Gura Mâini Picioare

1. Cât de contagioasă este Boala Gura Mâini Picioare?

Boala Gura Mâini Picioare este foarte contagioasă, mai ales în primele zile ale infecției. Contactul direct cu secrețiile respiratorii ale persoanelor infectate sau cu fecalele contaminate poate duce la transmiterea virusului.

2. Care este grupa de vârstă cea mai afectată?

Boala Gura Mâini Picioare afectează în principal copiii mici, cu vârsta sub 5 ani. Cu toate acestea, adulții și copiii mai mari pot fi, de asemenea, afectați, mai ales dacă nu au dezvoltat imunitate la virus.

3. Cât de gravă poate fi Boala Gura Mâini Picioare?

În majoritatea cazurilor, Boala Gura Mâini Picioare este o afecțiune ușoară și se vindecă de la sine în câteva zile. Rareori, pot apărea complicații, cum ar fi infecții secundare ale pielii sau a gurii, care necesită supravegherea medicului.

4. Există un vaccin disponibil împotriva Boalei Gura Mâini Picioare?

Până în prezent, nu există un vaccin specific pentru prevenirea Boalei Gura Mâini Picioare. Măsurile preventive, cum ar fi spălarea mâinilor și menținerea igienei, sunt cele mai eficiente modalități de reducere a riscului de infectare.


Vezi și:

Lasă un comentariu