Bolile genetice: Boala Fabry – diagnostic, tratament și prognostic

Boala Fabry – diagnostic, tratament și prognostic

Boală genetică din categoria bolilor lizozomale

După cum am amintit și în articolele anterioare, boala Fabry este o boală genetică rară care face parte din grupul de boli lizozomale. Această patologie implică multiple organe și sisteme ale pacienților afectați, datorită acumulării în exces a unor compuși care nu au putut fi înlăturați de organism. Boala Fabry este frecvent diagnosticată greșit sau diagnosticată tardiv, și reprezintă o provocare pentru medici, deoarece se poate manifesta diferit de la pacient la pacient. Adesea, acești pacienți se prezintă la diverși doctori de multiple specialități în urma afectării a diverse organe până se ajunge la diagnosticul final de boală Fabry.

Elementul esențial în orientarea către diagnosticul bolii Fabry este reprezentat de manifestările clinice. În urma consulturilor clinice, medicii vor ridica suspiciunea de boală Fabry. Pacienții se pot prezenta la medici de diferite specialitați în urma afectării multiorganice, precum : cardiologi, neurologi, nefrologi, oftalmologi, ORL-isti sau dermatologi.

Dacă se suspectează această patologie, va urma confirmarea prin analizele de laborator. Pentru a realiza diagnosticul final se va măsura cantitatea de enzimă lizozomală afectată la pacienții cu boala Fabry, adică alfa-galactozidaza A. Valori scăzute sau absente ale enzimei vor confirma diagnosticul.

Testul genetic joacă un rol foarte important în diagnosticul si managementul bolii Fabry. În primul rând, testul genetic este vital pentru a diagnostica persoanele de sex feminin care pot fi purtătoare sănătoase ale genei mutante. Important, acestea au valori normale ale alfa-galactozidazei A. Odată ce un pacient de sex masculin este diagnosticat în urma examenului clinic și prin valorile scăzute ale enzimei, testul genetic este util pentru sfatul genetic familial. Mutația odată identificată la un asemenea pacient poate fi testată țintit la rudele pacientului. În plus, există anumite corelații între tipul de mutație și forma clinică de boală Fabry. Mai mult de atât, tipul de mutație poate ajuta în alegerea tipului de tratament specific bolii Fabry.

Tratamentul pentru boala Fabry poate fi împărțit în tratament specific pentru boală și tratament simptomatic, specific pentru fiecare organ afectat. Tratamentele specifice pentru fiecare organ vizează multiple terapii care au ca scop tratarea complicațiilor bolii, cum ar fi inhibitorii enzimei de conversie a angiontensinei în tratamentul insuficenței cardiace.

Tratamentul specific pentru boală este reprezentat în primul rând de aportul extern al enzimei lipsă, cunoscut și ca terapie de substituție enzimatică. Această opțiune de tratament a fost aprobată încă din 2001 în SUA și crește semnificativ calitatea vieții pacienților, mai ales dacă se începe din stadii incipiente. Totodată, acest tratament poate întârzia apariția unor complicații, iar în unele cazuri poate chiar să îmbunătățească funcția organelor afectate. La ora actuală în România sunt aprobate două asemenea tipuri de terapii de substituție enzimatică. Ambele terapii de substiuție enzimatică se administrează sub formă de perfuzie intravenoasă.

Recent, există și posibilitatea unui tratament specific bolii Fabry cu administrare orală. Această moleculă este de tip chaperonă, stabilizând anumite forme mutante de alfa-galactozidază A. Cu alte cuvinte, acest tip de tratament funcționează doar la unii pacienți, care au anumite tipuri de mutații. Astfel, subliniem încă o dată rolul extrem de important al testării genetice pentru boala Fabry.

Prognosticul acestei bolii este diferit în funcție de tipul de boală prezent. Unii pacienți pot dezvolta complicații doar în a doua parte a vieții, în schimb ce majoritatea pacienților cu formă clasică vor avea simptome încă din copilărie. Principalele complicații care duc la decesul precoce pacienților sunt cele renale și cardiologice.

Pe lângă faptul că boala Fabry afectează doar o mică parte din populație, formele de prezentare diverse și adesea înșelătoare duc la întârzâierea unui diagnostic corect. Astfel, este foarte important ca diagnosticul să fie pus cât mai repede, pentru că tratamentul specific bolii poate îmbunătăți mult calitatea vieții pacienților, mai ales dacă este administrat în primele faze ale bolii.

Bolile rare încetează să fie rare în momentul în care noi sau persoanele dragi nouă ne întâlnim cu ele. Pacienții cu boala Gaucher, Hunter sau Fabry sunt printre noi și au nevoie de sprijinul nostru. Noi, ca medici, îi putem ajuta cu un diagnostic corect și cu gestionarea complicațiilor care apar pe parcurs, iar voi îi puteți ajuta prin transmiterea mesajului nostru mai departe.

Bibliografie

1. Rozenfeld PA. Fabry disease: Treatment and diagnosis. IUBMB Life. 2009;61(11):1043–50.
2. Arends M, Hollak CEM, Biegstraaten M. Quality of life in patients with Fabry disease: A systematic review of the literature. Orphanet J Rare Dis [Internet]. 2015;10(1):1–10. Available from: http://dx.doi.org/10.1186/s13023-015-0296-8
3. Germain, Dominique P, et al. “The effect of enzyme replacement therapy on clinical outcomes in male patients with Fabry disease: A systematic literature review by a European panel of experts.” Molecular genetics and metabolism reports vol. 19 100454. 6 Feb. 2019, doi:10.1016/j.ymgmr.2019.100454
4. https://emedicine.medscape.com/article/1102964-overview
5. Riccio E, et al. Switch from enzyme replacement therapy to oral chaperone migalastat for treating fabry disease: real-life data. Eur J Hum Genet.2020; 28:1662–1668. https://doi.org/10.1038/s41431-020-0677-x.

Alte boli genetice:
Sindromul Noonan
Neurofibromatoza de tip 1
Sindromul cardio-facio-cutanat

Boala Gaucher
Sindromul Hunter